Магистрала Хемус ще е напълно готова през 2027 г. и то

...
Магистрала Хемус ще е напълно готова през 2027 г. и то
Коментари Харесай

Хемус може да е готова най-рано през 2027 г.

Магистрала " Хемус "  ще е изцяло подготвена през 2027 година и то в случай че няма нито едно обжалване. Това стана ясно от представянето на готовността на плана от страна на инж. Бисер Йорданов, шеф на дирекция в АПИ по време на разискване на стратегическите инфаструктурни планове, проведено от МРРБ.

В работната намира се включиха Агенция " Пътна инфраструктура ", в това число шефовете на дирекции, на Института по пътища и мостове и на " Автомагистрали " ЕАД.

Участъците 1, 2 и 3 на " Хемус " са с подготвена техническа документи и влезнало позволение за градеж. 4-и, 5-и и 6-и сектор на Автомагистрала " Хемус " са по-напреднали, само че и там строителните действия към този момент не могат да стартират, стана ясно от обясненията на Йорданов.

През 2024 година на процедура ще може да стартират да се извършват строителните действия по седми и осми сектор на Автомагистрала " Хемус ", което ще продължи 36 месеца. На седми сектор на процедура би трябвало да се реалокират 3 километра от трасето, тъй като попадат в свлачищна зона. На осми сектор се оказва, че част от трасето по идейния план попада на територията на ловно стопанство " Черни Лом ", където има популация от благородни елени и ловното стопанство не е според оттова да минава автомагистрала. Освен това отчужденията, най-малко до момента в който няма механически план, няма по какъв начин да стартират.

Регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че когато намерил проблема " Хемус " на бюрото си, схванал че няма късмет автомагистралата да е подготвена до 2024 година

Той изясни, че задачата е да стане ясно, че без специфичен закон и особено нормативно решение на Народното събрание няма по какъв начин да се извърши трансформацията, с цел да продължи " Хемус " да се строи. Моята задача е да спомагам на проверяващите органи, само че това е една периферна задача. Първостепенната ми задача е да продължим строителството на Автомагистрала " Хемус " и да се забързат процедурите, безапелационен бе районният министър.

Гроздан Караджов увери, че Министерство на регионалното развитие ще спомага за Автомагистрала " Хемус " с всички благоприятни условия и връзки и лостове, които може да дръпне, само че някои неща ще би трябвало да влязат и в Народното събрание.

АПИ могат да влизат в Министерство на регионалното развитие без да чакат. За това идващият път, когато има закъснение в нещо, господин Василев, в чийто ръце е топката, влиза във вратата на Автомагистрали без да чука и да чака. Същото важи и за Министерство на регионалното развитие, съобщи Караджов. Същото се отнася и за пътя Видин - Ботевград.

Той уточни, че районно развиване не значи асфалт и бетон, а съхраняването на природата също е доста значимо. Трябва да стъпваме доста деликатно, по терлици, прикани министърът и настоя да бъде основана организация, с която АПИ да бъде първият пазач на културните монументи.

За Автомагистрала " Европа ", Караджов съобщи, че за нея има най-вече недоволства по какъв начин се строи. За хората страната е страната и когато сключвате контракти, всичко би трябвало да е разказано. Ние плащаме сметката и няма по какъв начин да бъдем оставени обезоръжени от страна на администрацията пред изпълнителя. Той строи там като башибозук, а ние нямаме принадлежности.

Шефът на АПИ Тодор Христов прикани в границите на утрешния ден да се изготви отчет от дирекция правна, в който да е казано какви са всичките механизми за налагане на наказания, само че и да се следи осъществяването на обекта.

По отношение на АМ " Струма ", Караджов желае дотъкмяване на секторите преди Кресна. До средата на годината тунел " Железница " би трябвало да бъде приключен. В региона на Кресненското дефиле има доста свлачища и мъчно всички елементи могат да се обзет. Укрепването няма да отнеме доста време - към 6 месеца и до края на годината би трябвало да се завърши с целия подучастък. Ние сме спрели пред вратата на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда и занапред предстоят диалози с Министерство на околната среда и водите по уточняване на разновидността, по който те биха съгласували Оценка на въздействието върху околната среда за градежа на Автомагистрала " Струма ", изясни Гроздан Караджов.

Той означи, че Кресненското дефиле занапред ще се развърже като вид, ще се търси техническо планиране и разновидности за вложение. Не може да се даде прогноза за завършването на Автомагистрала " Струма " към момента.

Цялата автомагистрала в участъка Русе - Бяла - Велико Търново да се пусне до 2030 година, желае Гроздан Караджов.

За АМ " Черно море " в края на 2027 година би могло да се подписа контракт за строителство. Движейки се, автомагистралата би трябвало да има хоризонтални прави, които да водят до курортните места.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР